Al jarenlang zijn ze met Vastelaovend in Venlo te vinden: Lottie, Loes, Anne & Sophie! Vorig jaar hebben we ze gespot op de Boëtegewoëne Boétezitting in de Zoepkoel en inmiddels sieren ze de “cover” van ons Magazine. Tijd om kennis te maken met deze prachtige dames!.

Ze zijn al héél lang dikke vriendinnen, zo vanaf de Middelbare School in Roermond. In de omgeving van Ruiver geboren en getogen, inmiddels tijdens/na hun opleiding uitgevlogen over Europa; Loes, woont en werkt als Supplie Chain Specialist in Amsterdam. Hiernaast heeft ze hobbie aan eten & koken en mag ze graag de markten af struinen. De in Nijmegen wonende Lottie, werkt als Docente Engels aan het Dorenweerd College en kookt en eet ook graag samen met vrienden. Het verste weg van de Ruiver bevindt zich Sophie, zij woont en werkt bij een Internationale Investeringsbank in Londen. Tot slot, nog nét in Limburg, in Gennep, woont en werkt Anne. Zij is begeleider van kinderen met een Verstandelijke beperking. Vanwege haar werk mist ze meestal wél een dag met Vastelaovend, maar, zoals ze zelf zegt, deze wordt daarna dubbel en dik ingehaald.

Anne: Mijn ultieme vastelaovend beleving begint al op het moment dat de verkleed en schminkkist weer open gaat en je de vastelaovend al weer kunt “ruiken”!

Samen hebben ze één grote passie en dat is Vastelaovend! 

Dus, elk jaar komen ze met Vastelaovend weer terug “naor het zuuje” om het samen mee te maken. Ook de aanloop doen samen, zo vanaf de 11e van de 11e , geholpen door de moderne hedendaagse technieken als facetime, whatsapp etc. Niks staat ze in de weg om hun pêkske iedere keer weer zo kleurig en origineel mogelijk te krijgen. Ze maken hier veel werk van, want het is van ongekende waarde om er op z’n allerjoeksigst uit te zien!

Sophie: De ‘weg’ naar Vastelaovend is al één groot avontuur ‘en sich’ en gaat gepaard met veel gelach, maar natuurlijk ook met enig ‘gesjtreavel”. Bijvoorbeeld over het samenstellen van de outfit…. Hoe gaan we dit jaar verkleed? Zouden de jassen uit China op tijd aankomen? Hoe zullen we dit jaar geschminkt gaan? Hoe gaan we onze scepter maken? Noem maar op!

Het begint uiteindelijk als de Pekskes klaar zijn en ze vrijdags vóór Vastelaovend samen zijn. Hun gebruikelijke programma van zo'n beetje elk jaar: Vrijdags en zaterdags naar Venlo, liefst in de Zoepkoel (oproep van Loes: polsbandjes @L11alaaf) of de Parade. Zondags naar Mestreech, maandags zijn ze te vinden in hun eigen Ruiver om dinsdags feestelijk af te sluiten op de Boerebruuloft in Venlo. Maar hoe het programma er ook uit ziet, het belangrijkste is om het samen beleven:

Loes: Het krijgen van kippenvel bij de mooiste liedjes, aan “dae wildvreamde”naast je kaas en worst uidelen uit “ut botterhammetoatje”, schnapps “onger de rok” mee naar binnen smokkelen, ’s ochtends met trillende handen wakker worden, een biertje bij het ontbijt, omdat anders die precieze lijntjes niet geschminkt kunnen worden :-) .

En welke liedjes vinden de dames dan het mooiste? Sjiengeleboom is de favoriet van Anne en Loes, de opening van de Vastelaovend! Lottie gaat voor “Getske van gelök”, van de Drekskaters, zoals ze zelf beschrijft; een prachtig, puur en écht Venloos nummer. Tot slot gaat Sophie voor (geen uitleg nodig) “Ze kenne mich oet Limburg haole, mar Limburg neet oet mich”, van Anja Bovendeaard. Dit jaar hebben ze samen nóg een hele grote favoriet, tja, een inkoppertje “Truuk naor het Zuuje” van Prins Lex I van Jocus. Wij denken ook geen uitleg nodig!

Dan zien de glazer leeg, de leedjes gezongen, valt de troët langzaam stil en volgt op dinsdagavond altijd even een emo-momentje. Het afscheid nemen, van de Vastelaovend, van elkaar, van het stedje van Lol en Plezeer. Maar Lottie beschrijft dit toch als hét Ultieme Vastelaovendmoment,

Lottie: Wanneer op de mert in Venlo de Jocusmuts wordt afgezet, bekruipt me het gevoel van saamhorigheid en het einde van de sjoeëne Vastelaovend geeft mij altijd kippenvel.

Wij wensen jullie ook dit jaar weer een sjoene Vastelaovend en willen jullie hierbij bedanken voor het leuke interview!

Vastelaovend same!

Fotocredits Lottie Geraedts

Auteur & uitvoering liedjes: Lex Uiting Video door Rob Hodselmans